
Näthandel utanför EU
Sedan införandet av den europeiska unionen har framsteg gjorts för att både säkra e-handel samt göra den mer flexibel och effektiv. Onödiga valutautgifter och tull har i många fall försvunnit helt och du kan importera de flesta produkter och varor bekymmersfritt från övriga EU-länder. Många konsumenter har blivit vana att handla exotiska varor från butiker i andra europeiska länder, men hur ser situationen ut när du handlar på nätet i butiker som är lokaliserade utanför EU?
Olika avgifter vid import
Det är lätt att lockas av priserna hos asiatiska eller amerikanska e-butiker, men det priset som står på hemsidan är oftast inte slutbeloppet. När man importerar varor från butiker utanför EU tillkommer det ofta både en tullavgift och moms. Reglerna för moms och tull är snåriga och ändras ofta så det är viktigt för konsumenter att ofta kika in hos tullverket. Att importera produkter från USA kan t.ex. skilja sig från att köpa en vara från Kina.
Regler för moms och tull
Tullsatsen varierar efter vilken typ av produkt du har beställt, men den ligger för närvarande mellan 0-20% av ordervärdet. Om din beställning har ett sammanlagt värde på under 1300 kronor behöver du inte betala tullavgift, men momsen slipper du inte undan. Momssatsen är på de flesta varor runt 25 procent, men för vissa produkter så som dagstidningar och böcker är den lägre, det vill säga 6 procent.
Tyvärr slutar inte avgifterna där. Förutom tull och moms finns det en importdeklarationsavgift. För posten ligger importdeklarationsavgiften för närvarande på 100 kronor. För att få reda på hur stor den slutgiltiga kostnaden blir kan du besöka tullverket och läsa deras guide som heter som heter ”avgiftsguiden”.
Populära produkter att importera
Sverige är fortfarande ett litet land och ofta räcker inte vår begränsade marknad till för att tillfredsställa våra behov. Vissa produkter är dessutom väldigt dyra i Sverige eftersom konkurrensen och marknaden för dem är så pass begränsad. Några exempel på vad många konsumenter importerar till Sverige är bland annat märkesjackor, leksaker, kameror, kinesiskt tillverkad elektronik och mycket mera. Det finns även en marknad för att importera nischade produkter så som handgjorda smycken eller ovanliga antikviteter, vilket främst görs via auktionssajter.
Säkra betalningsmetoder
När du handlar produkter från övriga EU-länder gäller det att du väljer en så säker betalningsmetod som möjligt. Paypal och kortbetalning är två betalningsalternativ som används av många internetleverantörer och anses vara säkra. Med kortbetalning har du vissa möjligheter att få tillbaka köpesumman ifall något skulle gå fel och fördelen med Paypal är att köpet kan genomföras relativt anonymt.
Slutligen hoppas vi att du inte blev avskräckt av att handla på nätet från ett land utanför EU och trots alla avgifter så finns det fortfarande väldigt många fynd till låga priser som väntar på dig.